Godt skrivetip: Sådan spiser du en elefant

by Rikke Moos

Har du besluttet dig for at skrive en fagbog? Men synes du, projektet virker lidt for overvældende og uoverskueligt? Og tænker du: ”Hvordan skal jeg nogensinde få skrevet en hel bog på 250 sammenhængende sider?”

Så hæng på lidt endnu … Om et øjeblik løfter jeg nemlig sløret for en supereffektiv og enkel metode, der gør din skriveproces sjovere, lettere og langt mere overskuelig, end du havde forestillet dig. Men først et ”billede”, der fanger hele hemmeligheden bag metoden

Bryd dit bogprojekt op i småbidderDer er en gang en klog mand, der har sagt:

“Det kan faktisk godt lade sig gøre at æde en elefant. Du skal bare spise den bid for bid.”

Nu er det ikke lige den udfordring, jeg vil foreslå dig at kaste dig ud i. Min pointe er, at du med succes kan overføre metoden til dit bogprojekt. Jeg bruger den selv.

I stedet for at stresse over, at du skal skrive en hel bog (= 1 spise en elefant), handler det om at nedbryde processen i mindre dele – eller småbidder om du vil, hvis vi skal blive i elefantanalogien.

Skriv i småbidder

Lad os sige, at du vil skrive en bog på 70.000 ord – som vist nok er et meget godt billede på en gennemsnitsbog. Du har besluttet dig for, at bogen skal bestå af 14 kapitler, der hvert belyser et relevant aspekt af det emne, du vil skrive om. Et par hurtige indtastninger på lommeregneren viser, at det svarer til, at hvert kapitel består af 5000 ord.

OK, 5000 ord! Det er stadig meget men dog lettere at forholde sig til end 70.000 ord, ikke? Det svarer nogenlunde til en pæn lang artikel. Og det er præcis, sådan du skal tænke … Du skal ’bare’ skrive 14 kapitler à 5000 ord. Når du har gjort det, binder du dem fornuftigt sammen. Og så har du skrevet din bog.

315 ord ad gangen!

Måske synes du stadig, det lyder som en stor mundfuld. Det kræver da også lidt af én at skrive sig igennem 14 artikler. Men her er tricket, at bryde kapitlerne yderligere ned …

Lad os sige, du har lavet en synops – eller et bogoplæg om du vil – der kortfattet beskriver, hvad de 14 kapitler skal indeholde. Den tager du nu frem og kigger på kapitel 1. Prøv nu at nedbryde kapitlet i 15-16 underpunkter/pointer, der er relevante at komme omkring. (Gentag samme proces for de øvrige kapitler i bogen).

Hvis du ser hvert punkt som et afsnit, svarer det til, at et afsnit gennemsnitligt består af 5000/16 = 315 ord, hvis vi runder lidt op.

Nu er du lige pludselig nede på en tekstmængde, der er overkommelig at give sig i kast med, ikke?

Fjerner skriveblokering

Metoden er god, fordi den eliminerer en eventuel skriveblokering. Du bestemmer jo helt selv hvilket afsnit, du vil skrive på her og nu. Er der et afsnit, du ikke lige kan få taget hul på, vælger du bare et andet. At skrive en fagbog er jo alligevel ikke nogen lineær proces, hvor du starter på side 1 og slutter omme på side 250.

Tricket er med andre ord: tænk i småbidder à 315 ord ad gangen.

Lav evt. den regel, at du skriver et afsnit færdigt, før du hopper videre til det næste. Du vil føle dig mere tilfreds med dig selv, når du har skrevet en helstøbt tekst.

Prøv modellen af og del gerne dine erfaringer her på bloggen. Jeg tror, du vil synes, det er meget lettere at få skrevet, du vil føle dig mere motiveret, og dit bogprojekt bliver langt nemmere at overskue.

Måske er det ikke lige 70.000 ord, der er dit mål. Så brug i stedet tommelfingerreglen på 5000 ord og 15-16 underpunkter pr. kapitel, så du rammer de ca. 315 ord pr. afsnit.

Rigtig god skrivelyst!

Metoden trin for trin

  1. Lav en oversigt over de kapitler din bog skal indeholde
  2. Bryd hvert kapitel ned i 15-16 punkter/afsnit
  3. Skriv og færdiggør ét afsnit ad gangen (315 ord).

Previous post:

Next post: