Få styr på din indre kritiker

by Rikke Moos

2012 er skudt i gang! Et nyt år med nye muligheder – og måske året, hvor du har besluttet dig for at skrive en bog?

I så fald vil jeg ønske dig tillykke med din beslutning. Klap dig selv på skulderen, for du er nu en af de få, der rent faktisk sætter handling bag ordene og kaster dig ud i at realisere bogdrømmen. Jeg kan kun sige: Glæd dig – der venter dig en fantastisk rejse forude!

Men også en rejse med bump på vejen … Ikke mindst de mentale af slagsen.

En mental styrkeprøve

Få styr på din indre kritiker – og undgå skriveblokeringerFor det er en mental styrkeprøve at skrive en bog. Og selv om du er topmotiveret og engageret i dit bogprojekt, må du være forberedt på indimellem at blive slået ud af kurs af selvsaboterende adfærd.

Trangen til at ty til overspringshandlinger, når der står ’skriveprojekt’ i kalenderen, er ofte en af de helt store syndere. Men mange kæmper også en indædt kamp mod deres indre kritiker, der måske fortæller dem, at: ”det her er ikke godt nok – det er der da ingen, der gider at læse”, ”det kan du da gøre meget bedre” osv.

Slip kreativiteten løs

Et godt råd er at erkende, at den er der, den lille djævel … og indse, at den ikke bidrager med noget positivt. Og netop derfor skal du beslutte dig for at ignorere den, når den popper op. Ikke dermed sagt, at du ikke skal tage kritisk stilling til dit arbejde, men kæmper du jævnligt med skriveblokeringer – og vil du sikre flow i dit skriveprojekt (hvem vil ikke det?) – er det klogt at træne evnen til at sætte din indre kritiker på hold i den skabende fase.

En enkel og effektiv måde at gøre det på er at opdele din skriveproces op i 2 faser:

  • Fase 1: Slip kreativiteten løs
  • Fase 2: Kig kritisk på din tekst.

Det vil sige …

Hver gang du går i gang med at ’skabe’ nyt indhold til din bog, skal du give dig selv lov til at slippe kreativiteten løs og skrive frit uden at tage kritisk stilling til, hvad du skriver (du har selvfølgelig researchet inden), så du får genereret så meget råtekst som overhovedet muligt. Først derefter (i fase 2) tager du redigeringsbrillerne på, vurderer dine ord, strammer op og skærer til, indtil du er tilfreds med resultatet.

Skriv nonstop

Skriv nonstopDet kræver en del selvdisciplin, men øvelse gør mester. Start f.eks. ud med korte skrivesessioner à 5 minutters varighed, hvor du stiller stopuret og skriver nonstop, mens du fuldstændigt ignorerer din indre kritiker, indtil alarmen lyder. Når du har vænnet dig til at have helt frie tøjler, kan du gradvist forlænge dine ’kritikerfri’ skrivesessioner.

Metoden er effektiv, fordi den giver din kreative højrehjerne ro til at udtrykke sig uden at blive forstyrret af din analytiske venstre hjernehalvdel. Du holder med andre ord to vidt forskellige mentale processer adskilt, så de ikke filtrer sig ind i hinanden og spænder ben for dit bogprojekt, men i stedet skaber flow og fremdrift.

God skrivelyst!

Rikke Moos
Bogsucces

{ 1 comment… read it below or add one }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: