Få styr på din bogidé

by Rikke Moos

Fra idé til bogoplægDu har fået en idé til en bog. Den har ligget og ulmet i baghovedet i måneder. Måske år. Og nu vil du gerne gøre mere ved den, så du kan få taget hul på den karriere som fagforfatter, du så længe har drømt om.

Men hvordan griber du det an? Hvordan får du konkretiseret din bogidé? Og hvordan gør du de relevante forlag interesseret?

Her er en effektiv metode og et link til et uundværligt værktøj – en skabelon til en bogsynops, der guider dig igennem de kritiske spørgsmål, du bør have svar på, inden du starter din søgning efter et forlag, der vil udgive din bog. Skabelonen er også relevant for dig, der vil udgive selv.

Fra idé til bogoplæg på 7 dage

Kan du transformere din spæde bogidé til et attraktivt bogoplæg på en uge? Det mener jeg godt du kan – ved at følge disse 4 enkle trin:


TRIN 1 – Formulér din idé

Tidsforbrug: ca. 1 dag

Start med at formulere din bogidé på et par linjer. Hvad skal den handle om? Hvem henvender den sig til? Og hvad får læseren ud af bogen?

Har du allerede en idé til en titel, så skriv den ned. Selv om det ikke er den endelige titel, er den god at bruge som pejlemærke i dit arbejde med at skitsere bogens indhold og struktur.


TRIN 2 – Tøm din hjerne

Tidsforbrug: ca. 1 dag

Næste skridt er helt banalt … en klassisk brainstorming. Riv en dag ud af kalenderen, og tøm din hjerne for de emner, du mener, kan være relevante at skrive om i forhold til din idé. Vær ukritisk i denne fase, og nedfæld alt, der falder dig ind – du kan altid sortere og skære væk senere.


TRIN 3 – Skitsér bogens indhold og struktur

Tidsforbrug: 2-3 dage

Nu er det tid til at få samlet alle idéerne fra din brainstorming. Målet med dette trin er at få skåret alle overflødige punkter fra trin 2 fra – og få skabt en form for udvidet indholdsfortegnelse, der giver overblik over indholdet og strukturen i din bog.

I denne fase er det vigtigt, at du holder skarpt fokus på din idé, så du ikke gaber over for meget i din bog. Prøv i første omgang at gruppere dine idéer i overordnede emner – eller skitser til kapitler, om du vil. Er der idéer, der stritter for meget ud og er svære at placere, kan du overveje, om de helt skal væk … eller om du skal have et kapitel mere med.

Det er individuelt, hvor lang tid, det tager at gennemføre denne fase. Er du perfektionist kan du sikkert blive ved i en uendelighed, men det bliver din bog jo aldrig skrevet af. Mit råd er, at du arbejder sammenhængende over nogle dage, hvor du får råskitsen på plads og herefter bruger en dag på finpudseriet.

TIP! Overvej om du har behov for sparring
Du ved ikke, hvad du ikke ved. Derfor kan det være en fordel at sparre med en, der er godt inde i dit emne og kan vurdere, om du har det hele med, inden du sender dit bogoplæg til relevante forlag. Vælg en person, du har tillid til, så du ikke risikerer, at din idé bliver lækket.


TRIN 4 – Færdiggør dit bogoplæg

Tidsforbrug: ca. 2 dage

Nu mangler du kun at lave et bogoplæg, som de relevante forlag vil finde attraktivt. Hvad skal sådan et indeholde? Det skal indeholde:

•    en bogsynops
•    et følgebrev
•    eventuelt en tekstprøve.

Synopsen er et ’must’ hvis du vil udgive på forlag. Og i mine øjne er den også relevant for dig, der er selvudgiver …

Arbejdet med din synops tvinger dig nemlig til at gøre dig vigtige overvejelser om, hvorfor der er brug for din bog, hvem din målgruppe er, hvilke andre bøger, der er udgivet om emnet, hvor din bog adskiller sig fra disse, om der overhovedet er et marked for bogen osv.

Dit følgebrev bør indeholde en kort præsentation af dig selv, en liste over eventuelle tidligere udgivelser, dine kontaktoplysninger – og også gerne et foto af dig, så dit brev får et personligt ’touch’.

Hvad så med tekstprøven? Ikke alle forlag forlanger at se en tekstprøve med det samme – i mange tilfælde kan du ’nøjes’ med en synops. Undersøg hvad de forlag, der kunne være interessante for dig, forventer af et bogoplæg, så du får sendt det hele med.

Skabelon til bogsynops

Nu sidder du sikkert og brænder efter at vide mere om, hvad du skal inkludere i din bogsynops … Det kan du få svar på ved at læse indlægget  Tips til skrivning af fagbøger på bloggen Mikro Business, der ejes og drives af forfatteren og journalisten Abelone Glahn. Abelone har været så venlig at omtale Bogsucces.dk i indlægget, hvor du også finder et link til en supergod skabelon til en bogsynops.

Og hvordan ved jeg så, at netop den synopsskabelon er supergod?

Det ved jeg, fordi jeg har testet den … og fik en forlagskontrakt!

God skrivelyst!

Rikke Moos


Andre gode værktøjer, der gør processen lidt lettere:

•    Blyant og papir :-)
•    Et ’mind mapping’ værktøj – fx FreeMind (gratis) eller Mindjet.

{ 9 comments… read them below or add one }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: